INGVAR KAMPRAD- till minnet

Ingvar Kamprad är död. En stor ekonomisk och i det närmaste självlärd begåvning är borta. Men han var också en humanist och människovän, som skänkte stora summor till medicinsk forskning. Han levde enkelt och blev en av de tio rikaste personerna i världen. Gnällspikarna och företrädarna för Jantelagen i Sverige sliter sitt hår och jobbar hårt för att skada hans eftermäle.

På 50-talet reste sig Kamprads första rangliga byggnad över magasinet på Älmhults stationsområde. Olyckskorparna kraxade?

-Det går aldrig. Han har storhetsvansinne och så vidare.

Men 1958 stod det första, stora varuhuset färdigt. Konceptet var klart – billiga funktionella möbler att ibland sättas ihop i hemmet. Varuhuset skulle vara som en öppen famn, en äventyrsrunda med fynd i kundvagnen och med en billig men reko måltid på slutet.

Det karga men också leende och vackra Småland har haft förmågan att frambringa några av Sveriges största genier- Carl von Linné,  Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Pär Lagerkvist och nu senast Ingvar Kamprad. Hör och häpna! I dag har IKEA ungefär 400 varuhus över hela världen och 150.000 anställda. Vägen mellan Petersburg och Moskva kantas av IKEA-varuhus och i Moskva finns 4 stycken. Ryssarna låter sig väl smaka av IKEAS köttbullar, korv och bröd. I folkrika Indien planeras just nu sju stycken blågula möbelvaruhus.

Kom till Älmhult och se hur ett trist myrområde förvandlats till ett gigantiskt köpcenter med IKEA ,butiker, broar och dammar.  Älmhult förblir juvelen i IKEA-kronan.

Nu är det för sent men nog  hade Ingvar Kamprad förtjänat Nobels ekonomipris eller t.o.m fredspriset föronen hans nämnade mellan nationerna .  Frid över hans minne!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s